diumenge, 12 de juny del 2016

Les noves oficines de la cooperativa agrícola.

Aquest cap de setmana s'ha fet la inauguració de les noves oficines de la Cooperativa i Secció de Crèdit de la Bisbal de Falset.
Estan situades en el mateix edifici que les velles, però a la planta baixa.

Detall del terra on es pot veure la  cisterna d'un antic molí d'oli de cal Trucafort que hi havia fa molts anys en el soterrani d'aquest edifici.
La sala d'espera.

La façana.

Com ha canviat en tres mesos la façana del número 23 del carrer de la Palma.
La cooperativa agrícola de la Bisbal és va fundar l'any 1951 i tenia les oficines en dues habitacions dins de l'edifici del molí de l'oli. Mentre van ser allí, hi van treballar tres secretaris en aquest ordre; el Josep Perelló de cal Peremateu, el Ramon Masip de cal Fossà i el Manel Masip de cal Joan del Quico.
L'any 1971, essent president de la Cooperativa el Josep Maria Masip de ca la Trudes, es van fer uns nous despatxos al segon pis de l'edifici del carrer la Palma, 23.
Es van traslladar perquè des de feia un temps a la cooperativa també havien introduït la Secció de Crèdit i Caixa Rural i atès que es van manejar més diners que fins aleshores, es va creure convenient apropar més les oficines cap al nucli urbà.
En aquella època la zona on hi ha la Cooperativa era una mica allunyada de les cases del poble.

A la planta baixa de l'edifici propietat del Pep Serena i la seva dona Constància, on es van ubicar les noves oficines,  hi tenien una tenda de queviures que havien obert feia poc i al primer pis hi tenien la vivenda. La cooperativa els va comprar el segon pis en un moment en que no es pensava en ascensors...
El primer secretari que va treballar al nou lloc va ser el Manel.
Fins aleshores i encara durant uns quants anys tots els números i escrits es van fer a mà o amb una màquina d'escriure, però les noves tecnologies començaven a entrar en els despatxos i les oficines de la Bisbal no es podien quedar enrere.
Corria l'any 1986 i es va decidir abandonar la UNIO de Coperatives Agràries i demanar l'ingrès a la de les Borges. Els de la junta d'aleshores amb el president Miquel Sas de cal Bonico es van deixar convèncer pels nous companys de viatge d'informatitzar els comptes de la cooperativa i de la secció de crèdit i van comprar un ordinador.
La nostra Cooperativa i Secció de Crèdit va ser de les primeres de la rodalia en tenir-ne, abans que a la de Reus i tot. 
Entre tots es va acordar que el Manel, el seu fill Lluís i el membre més jove de la junta de la Cooperativa d'aleshores, el Josep M de cal Macià,  havien d'anar durant unes tardes a Lleida a aprendre a fer anar l'aparell i el nou programa. 
Quan va estar instal·lat tot a l'ordinador i es va començar a treballar amb ell es va veure que potser s'havia corregut massa a comprar-lo perquè encara no estava prou evolucionat i va donar molts mals de caps als de la junta i al mateix secretari que degut a com fallava el programa, feia els comptes també a ma. Moltes vegades sort se'n va tenir d'aquesta doble comptabilitat que feia el Manel per evitar mals majors.
Les antigues llibretes tampoc estaven fetes per entrar a l'impresora i també van donar problemes fins que el mateix secretari les va retallar del llom. Poc després es van canviar per unes de més adequades. Quants mals de cap van produir aquests canvis potser innecessaris en aquell moment.
Amb els anys va entrar a treballar amb el Manel, el Gerard Amorós de cal Miquel Serin.
Al jubilar-se el Manel, van llogar d'administrativa la Cati Barrera de ca la Paula. 
Quan el Gerard va plegar de secretari i gerent el va substituir la Cati en els càrrecs i la seva feina la va passar a fer la M. Rosa Ardévol de cal Macià.
Elles dues fins avui han treballat en el despatx del segon pis, en els últims anys pintat de nou.

Quan va quedar vuit el local dels baixos de l'edifici i la gent granes queixava de pujar escales, va sorgir l'oportunitat de comprar-lo i amb la mica d'ajuda d'una subvenció.
L'actual junta, amb el Marcel Franquet de ca la Paula al capdavant van començar les obres que han durat un parell de mesos.
                 
                                               
Fins arribar al dia de la inauguració, 
amb parlament de l'actual president de la cooperativa i secció de crèdit, Marcel Franquet de ca la Paula.
A continuació tothom cap a la sala del cafè on esperaven les taules parades amb el refrigeri.

Felicitats a la junta directiva, a tots els socis i als treballadors.
És una bona millora per al poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada