El divendres la junta de l'AMPA de l'escola va organitzar una excursió per a tancar el curs escolar.
Aquest any van triar anar a visitar la Colònia Güell a Santa Coloma de Cervelló.
Va ser fundada l'any 1890 per l'industrial Eusebi Güell i forma part dels cent elements del Patrimoni Industrial de Catalunya pel seu conjunt industrial i artístic.
És un barri amb cases de planta baixa i pis amb jardinet al davant i eixida al darrere, que allotjaven als treballadors de la fàbrica que hi havia al costat i a les seves famílies. Ho va manar construir a dos deixebles de l'Antoni Gaudí.
Eren unes cases molt ben pensades per aquella època, en comparació amb els blocs de pisos de les altres colònies tèxtils de Catalunya.
Els arquitectes que la van pensar no van fer cap casa amb la façana igual i avui en dia encara estan habitades. Tenen cent metres quadrats en total i per alguna en demanen quatre-cents mil euros.
Quan passeges pels seus carrers estàs en un poble de set-cents habitants tranquil com qualssevol dels nostres però en vint minuts et plantes al centre de Barcelona.
També tenen un Ateneu com el nostre.
I al mig del poble hi ha una estàtua del fundador.
L'Eusebi Güell tenia una fàbrica fundada pel seu pare a l'any 1846 al barri de Sants de Barcelona.
Hi feien pana i era una de les més importants del moment.
Degut a la creixent conflictivitat social en alguns nuclis industrials i per ampliar les instal·lacions va decidir traslladar la seva fàbrica a uns terrenys de Can Soler, a Santa Coloma de Cervelló.
Al moure la fàbrica va despatxar a tots els treballadors de Barcelona i va buscar mà d'obra més barata entre la gent dels poblets de Lleida, que van ser majoritàriament els que van omplir la colònia.
La fàbrica va utilitzar l'energia del Vapor. El carbó el transportaven des del port de Barcelona, fins que l'any 1914 la van electrificar.
En aquesta fàbrica com en totes les d'aquella època hi treballaven criatures ben petites fent jornades de deu hores. Les dones després de tenir una criatura s'incorporaven a la feina al cap de deu dies.
L'amo va fer la Colònia per aïllar als seus treballadors i que depenguessin d'ell per a tot.
Aquesta era l'escola que encara s'utilitza com a llar d'infants. Està en el carrer anomenat ...
La colònia va funcionar com a tal fins a l'any 1975 en que va tancar la fàbrica. Els treballadors que ho van voler van comprar la casa on vivien. Avui en dia encara estan totes habitades.
Com estan considerades Patrimoni Industrial no es poden tocar de la façana i no hi han pisos.
Però el més maco de tot el poble és l'església, també coneguda per la Cripta.
La va encarregar l'industrial al seu arquitecte predilecte, l'Antoni Gaudí. Aquest la va estar dissenyant durant deu anys i quan ja tenia feta la part de baix, al 1914, els hereus d'en Güell van creure que no era el moment més aduquat per a fer un temple com el que havia dibuixat l'arquitecte.
Van parar les obres i així va quedar amb la cripta i prou.
Tot i això val la pena visitar-la i si és amb un dels guies millor perquè et fa veure mil detalls. També t'ensenyen la part del damunt, un trespol que havia de ser el lloc on hi havia d'haver l'església .
També hi ha un tros de campanar que van fer anys més tard i les pedres picades de la porta d'entrada al temple.
Però ni falta que li fa tenint la joia que tenen a sota.
Fins i tot els bancs son originals, de dos places i anatòmics.
I les piques de l'aigua beneïda ... i els vitralls de les finestres i les pedres de la façana, feta amb maons torts i cremats que el Gaudí comprava a les bòbiles quan se'ls feia malbé alguna fornada.
Als diumenges els pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat hi fan mercat. Llàstima que el mosquit tigre també hi viu.
Una sortida que ha valgut la pena.
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada