A l'arribar van visitar el recinte modernista de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
La sala de sota terra. Encara que veient-la sembli impossible, durant els últims anys de servei com a hospital es va utilitzar com a àrea d'urgències.
Escales d'accés al primer pis.
Sala del primer pis d'un dels pavellons. Fins al 2009 hi havien separacions per a fer habitacions amb llits per als malalts. Ara és una sala diàfana com es va fer a l'any 1905 per a posar-hi fileres de llits. Tal com s'estilaven aleshores els hospitals.
Encara que degut a la riquesa d'ornamentacions no ho sembli, aquest hospital era per als pobres. Els rics quan estaven malalts es quedaven a casa i hi feien anar al metge.
Jardí on donen tots els pavellons.
Pavelló on hi havia la maternitat. L'any 1961 hi va néixer l'Eva M. de ca l'Ardévol. La seva mare la va tenir allí perquè una tia que era monja, la Il·luminada Sas de cal Fuster, hi va treballar durant molts anys en feines de responsabilitat. Gràcies a ella, en uns anys en que no hi havia la Seguritat Social, molta gent de la Bisbal hi va poder anar a operar-se i a tractar-se de malalties.
Sala de visites d'aquells anys amb mobles de l'època.
Recreació d'una habitació amb els llits dels malalts i els radiadors de la calefacció al mig.
L'edifici principal, el que s'utilitzava per a les tasques administratives i on l'arquitecte Domènec i Montaner va gastar part dels tres milions de pessetes de l'època, que havia donat el mecenes Pau Gil al morir, per a que edifiquessin un hospital per al pobres de Barcelona.
L'edifici principal vist per dins.
Tot el grup de les dones que van anar a Barcelona, al finalitzar la visita.
Al migdia van dinar al restaurant Barcelona Gourmets propietat del Jordi Bausà, fill de cal Bepo de Margalef.
A l'arribar ens van obsequiar amb un còctel de benvinguda.
I amb aquest detall.
El local està situat en el número 8 de l'avinguda Gaudí,a tocar de la Sagrada Família i molt a prop de l'hospital de S. Pau.
Ens van servir molt bon dinar i en quantitat. Tot calent i acabat d'elaborar a la cuina pròpia.Cuinat amb oli d'oliva procedent de la cooperativa de la Bisbal de Falset.
Aquesta nota estava deixada per algú amb molt bon paladar que l'havia tastat per primer cop.
De segon paella o fideuada.
En la maqueta de l'exterior es veu en gris el que ja està edificat i en groc el que falta per acabar.
Porta principal; la del Naixement.
Interior de l'església.
Sostre de la nau principal.
Parets amb vitralls.
En un d'ells casualment hi ha el nom i el primer cognom d'una noia bisbalenca.
Sembla com si passessis pel mig d'un bosc d'arbres amb troncs molt alts i plens de branques. Les columnes que aguanten el sostre.
L'hora de la nostra visita, les quatre i mitja, ens van dir que en aquesta temporada és la millor per a poder veure els colors que donen els rajos del sol quan entre per la infinitat de vitralls de colors que hi ha repartits per totes les parets de l'església.Impressionant.
Foto final abans d'anar cap a l'autocar de tornada cap a casa.
Un dia molt entretingut..
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada