dijous, 26 de març del 2015

Avui i ahir

Aquesta notícia és d'avui.
Anem a Madrid a dir no a les retallades discriminatòries de la PAC
Joan Caball. Coordinador nacional d’Unió de Pagesos de Catalunya
Unió de Pagesos fem una crida als pagesos i pageses de Catalunya a assistir aquest dijous 26 de març a la manifestació a Madrid sota el lema Per uns preus justos per a la pagesia, per la rendibilitat dels sectors agrícoles i ramaders. La denúncia de les retallades del ministeri d’Agricultura a la pagesia en l’aplicació estatal de la nova Política Agrícola Comuna (PAC), dels dèficits de la Llei de la cadena alimentària, de la baixada de la renda un 7,5 %, de les caigudes de preus en origen en diversos sectors i l’increment dels costos de producció, són motius més que suficients per fer aquesta crida a la mobilització de Madrid. 
Diversos sectors estan patint caigudes de preus en origen, com ara cítrics, llet, fruita dolça, porcí, vi, cereals, hortalisses, etcètera. El sindicat denuncia que les crisis de preus han posat de manifest els dèficits de la Llei de la cadena alimentària aprovada el 2013, que no ha frenat els abusos de sectors de l’agroindústria i de la gran distribució, i reclama que s’estableixi per llei que, a partir del 8 % de quota de  mercat un operador sigui dominant a la cadena alimentària i, per tant, se’l pugui sancionar. El Govern central tampoc no va fer una regulació específica de la venda a pèrdues. El descens dels preus en origen en fruita dolça, porcí i cítrics s’ha vist agreujat per les restriccions a l’exportació del veto rus, que han repercutit en les baules més febles de la cadena i l’Estat espanyol no ha fet complir les mesures establertes per la Unió Europea davant les crisis de mercat. Pel que fa a l’increment de costos, si bé entre el 2013 i el 2015, el preu del petroli ha baixat un 51 %, en el mateix període, el preu del gasoil B s’ha reduït menys del 10 %. I el cost de la factura elèctrica per a les nostres activitats només s’ha reduït un 4,1 %, mentre que s’ha incrementat un 100 % els darrers sis anys. 
Fa setmanes que organitzem la campanya de denúncia La PAC per a la pagesia. No per als absentistes!, perquè el Govern central vulnera la normativa de la UE que estableix l’exclusió de la concessió de pagaments directes a les persones físiques i jurídiques que no tenen una activitat agrària significativa, a més del presumpte pagament fraudulent en els darrers anys a persones que no són agricultors. Això, afecta al càlcul del valor inicial dels nous drets de pagament bàsic i repercuteix en una reducció que pot assolir el 15 % del valor dels drets del pagament únic del 2014, uns 41,5 milions d’euros anuals a Catalunya.
Per acabar-ho d’adobar, el Govern espanyol dóna suport a la Unió Europea en els acords comercials que negocia amb els EUA i el Canadà, que tindran un impacte negatiu als sectors agrícoles i ramaders. Per tot plegat, no ens podem deixar prendre el pèl ni els quartos, hem de dir prou i lluitar per allò que és nostre i fer-nos sentir aquest dijous 26 de març a Madrid.
Fotos enviades pel Marcel Franquet de ca la Paula des de dins de la manifestació davant del Ministeri d'Agricultura de Madrid.

Però podria ser d'ahir, perquè fa molts anys que els nostres pagesos van a Madrid a reclamar justícia.
Aquesta altra notícia és d'ahir, exactament de fa vint anys.
Però podria ser d'avui.
El món gira però sembla que no es mogui.

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada