dimecres, 22 de juliol del 2015

Isidre Manyosa.


Aquest escrit de sota l'han enviat des de Ripollet a l'Enric Masip de cal Cafenou, agraint-li la tasca que està portant a terme per a la troballa de familiars morts durant la Batalla de l'Ebre per part dels seus descendents.



La troballa d'Isidre Manyosa a la fosa del cementiri de la Bisbal ha tingut un important ressò a la seva ciutat natal de Ripollet i m'adjunten els enllaços per ha veure-ho, m'han dit també que em faran arribar un exemplar en paper. Per cert que dilluns dia 27 vindrà el Pere Manyosa , el fill de l'Isidre, a posar la làpida al cementiri.

En els següents enllaços podrà llegir la notícia que hem publicat a la Revista de Ripollet. 

Notícia a la web: 

El fill d’Isidre Manyosa troba les restes del seu pare 77 anys després de la seva mort

Iside Manyosa en el servei militar // www.això-va-passar.es
Mirant per internet després d’anys de recerca el passat 22 d’abril en Pere Manyosa va trobar el nom del seu pare, Isidre Manyosa, entre els combatents enterrats a la fossa comuna de La Bisbal de Falset. “Va ser un moment de molta alegria però em dol per la meva mare i la meva germana que no han arribat a veure-ho”, ens explica el Pere, que encara era un nadó quan va morir el seu pare. Ha estudiat l’origen de la família i ha fet recerca genealògica. Durant anys també ha buscat on podia estar el seu pare que va morir a la guerra civil, pensava que el trobaria a Cornudella de Montsant i va posar-se en contacte amb entitats de recuperació de la memòria històrica però sense sort. Ara es mostra satisfet, ha visitat la fossa comuna i les properes setmanes tornarà a baixar des de Mollerusa, on viu ara, per posar una làpida, “serà un acte íntim amb la família, així a partir d’ara tindrem on poder portar flors el dia dels difunts”. 
Regidor d’ERC mort a l’Ebre
En Isidre Manyosa Companyó, el pare d’en Pere, va néixer el 31 de desembre de 1904 a Ripollet. Es va casar amb l’Engràcia Codina i Roca amb qui va tenir dos fills, el Pere i la Maria Teresa. Entre els anys 1934 i 1936 va ser regidor per Esquerra Republicana a l’Ajuntament, formant part del govern que encapçalava l’alcalde Josep Ros Prats. Amb l’esclat de la guerra civil la dona i els fills van marxar a l’exili a França. A la tornada s’instal·larien primer a Cervera i després a Mollerussa, on ara hi viu en Pere.
L’Isidre va participar com a soldat a la guerra i segons el llistat d’enterraments de la fossa comuna de La Bisbal de Falset va morir el 27 de juliol de 1938, dos dies després de l’inici de la batalla, a l’hospital de la Cova de Santa Llúcia, hospital de campanya amb 100 llits i tres quiròfans instal·lat a un quilòmetre del poble. El llistat de la fossa fet pels mateixos veïns del poble relaciona 74 persones, 72 de les quals amb nom i cognoms. A La Bisbal de Falset s’han fet des del 2001 diversos homenatges a aquestes víctimes, entre les quals hi ha brigadistes internacionals, però com explica l’Enric Masip, autor de la web on està publicat el llistat que va servir a en Pere per trobar al seu pare, “només s’han trobat set famílies”. La tasca de recuperació de la memòria i la dignificació de les víctimes de la guerra, es calcula que van morir 31 ripolletencs republicans al front, continua sent lenta i difícil.


Notícia en l'edició en paper. Revista sencera. 
Clica al damunt de l'enllaç de sota i vueràs la revista on ha sortit aquest article.
Està a la pàgina 4. 


Enric, moltes gràcies per la seva atenció i enhorabona per la tasca que fa des de la seva web. 

David Rúa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada