dilluns, 3 d’agost del 2015

Retalls de història .....cent per cent bisbalenca.

Aquest és el títol abreviat del llibre que ha sortit publicat recentment sobre una part de la història del nostre poble.
Aquestes en són la portada i la contra portada del mateix.
L'ha escrit servidora, la Irene Perelló Masip de cal Pep Pere i el títol és el següent:

"Retalls de la història de la cooperativa agrícola de la Bisbal de Falset"

En ell he volgut plasmar com es va fundar la cooperativa agrícola del nostre poble i com s'hi va arribar. Parlo dels primers molins, que es van emprar per a aixafar les olives, que hi va haver a la Bisbal, on eren, com s'anomenaven i com funcionaven. Dels molins fariners. De les terres que ens envolten i de la manera que els pagesos bisbalencs les han conreat al llarg dels anys, etc...
L'he pogut publicar gràcies a l'ajuda dels socis de la cooperativa i està fet de les explicacions desinteressades de molta gent. També vull destacar els dibuixos que hi surten. Tots fets pel Francesc Masip de cal Ragatxo i que tan bé m'han anat per a reforçar el que hi conto.
Un cop més els ho vull agrair a tots, tal com ja  vaig fer el dia de la presentació.
Aquests és l'escrit que vaig llegir per a donar-los les gràcies:

Avui en dia, amb tots els mitjans que tenim a les nostres mans, escriure un llibre està a l’abast de tothom, aquí en teniu la prova. El que ja és més complicat es editar-lo. Sobre tot si està ple de fotos i dibuixos que en fan encarir molt el preu . Per això si no hagués estat per l’ajuda de la cooperativa agrícola, aquest llibre difícilment hagués vist la llum. Moltes gràcies a la junta i a tots els socis.
També voldria fer una breu reflexió:
Fa moltíssims anys que els pagesos de la Bisbal conreen la terra. També en fa molts que van fundar aquesta cooperativa agrícola i naltros en som els hereus.
El cantant Raimon va dir fa temps: "Qui perd els orígens perd la identitat".
Per això, amb aquest, llibre he volgut recordar un passat més o menys llunya. Per fer arribar de manera digna, a tothom, però sobre tot a les generacions que ens sobreviuran, que la terra que trepitgen l’han treballat generacions i generacions de bisbalencs i bisbalenques.
No deixem que la seva memòria s’enruni.
És important que estimem el lloc on vivim o hem nascut; i això només és possible quan el coneixem. Quan els nostres ulls aprenen a veure en cada racó, en cada pedra, en cada edifici antic, el record d’un passat senzill i anònim; seu i nostre. De tots.
M’agradaria que  aquests fulls en els que al llarg d’un temps he recollit les memòries dels bisbalencs que han tingut a bé contar-me les seves vivències i coneixements, hi ajudin.
Gràcies a tots i a totes.

La Bisbal de Falset, 31 de juliol de 2015

Si algú el vol comprar val vint euros i està a la venda a casa meva. També el puc enviar per correu o missatger allà on hi hagi algú interessat en adquirir-lo.
Comandes i crítiques constructives dels que se l'hagin llegit a:

irene.pep.pere@gmail.com

Avui he fet servir aquest blog per a interès propi. No ho acostumo a fer. Pro es que un llibre tampoc s'acostuma a escriure cada dia per senzill que sigui el meu.

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada