dijous, 14 de gener del 2016

Una collita per a recordar

La collita de les olives de la campanya 2015-16, serà per a recordar.
Després d'una primavera eixuta, en que l'única precipitació va ser en forma de pedra seca, va arribar un estiu molt eixut i calorós, on es van assolir rècords de temperatures altes que van afavorir que s'eliminés molt la plaga de la mosca que afecta a les olives.
Des del 26 d'abril fins al 2 de novembre no va tornar a caure ni una gota d'aigua.
El dia que es començava a collir olives, va ploure molt fort i es van recollir noranta litres en poques hores.
En la poca terra de secà que es mena a la Bisbal, les oliveres havien patit molt i les olives tenien el punxo sec. A l'agafar aigua, les olives es van inflar i el punxó no va poder aguantar el fruit. Va caure un vuitanta per cent de la collita d'aquestes terres.
En canvi la collita a les terres amb reg de suport ha anat molt bé, ja que ha fet un hivern molt suau que ha deixat collir als pagesos i als seus temporers magrebins, de bon matí fins al vespre, sense destorbs.
Durant el pont de la Puríssima ja s'havien recollit un milió de quilos d'olives i la campanya s'ha acabat aquesta setmana amb un altre rècord, el de la segona campanya més bona en la història de la cooperativa; s'ha passat dels 1.600.000 quilos de fruit.
La millor va ser fa set anys i sols es va superar a la d'enguany per dos-cents mil quilos.
A més a més, des de la Unió Agrària ens van reconèixer la excel·lent qualitat de l'oli.
Sembla impossible d'imaginar que una campanya que es presentava tan eixuta per manca de precipitacions i amb un estiu calorós fins a l'extrem, podés arribar a donar una collita tan bona.

Per Joan Masip de cal Marino


I uns dibuixos antics del Francesc Masip de cal Ragatxo relacionats amb la pagesia. Els va fer als anys setanta.
Eren altres temps.
Pro encara ben actuals.
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada