dijous, 10 de novembre del 2016

Els beneficis de l'oli d'oliva verge extra

Aquest diumenge passat al Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya (CCOC),
 amb seu a l'antic convent de la Granadella.
hi van fer una jornada tècnica per a parlar de les bondats dels olis com el nostre.
Van parlar tècnics de diversos camps relacionats amb l'oli i les conclusions que en vaig treure són aquestes.
L'oli és un patrimoni que tenim. Se'n produeixen 38.000 tones a Catalunya. Tots de la mà de productors petits que fan un producte que pot arribar a ser d'altíssima qualitat.
Vendre a l'engròs és perdre a la llarga perquè en quantitat no es pot competir amb les altres zones productores de la resta d'Espanya.
S'ha de primar la qualitat. Aquesta ve representada per uns atributs positius que son:
Fruitat: Procedent de fruits sans i frescos, verds o madurs.
Amarg
Picant: Es dóna en olives molt verdes i es nota a l'engullir.
Si l'oli és amarg i picant, és ric en polifenols, uns antioxidants que eviten l'envelliment de les cèl·lules del nostre organisme.
Quan té aquests tres atributs és molt bo per a nosaltres. És nota perquè l'aroma ens recorda a l'oliva sana i fresca.
Uns altres atributs són:
Aroma de verd herba: El mateix olor que sentim quan tallem una fulla d'olivera o obrim una oliva fresca.
Dolç: Amb la punta de la llengua és nota la dolçor.
Astringent: Deixa la boca aspra.
Per això el nostre oli és en conjunt equilibrat i harmònic i com a tal se'l denomina Verge Extra. És tot àcid oleic.
Un defecte dels olis que no són com el nostre es l'acidesa. Un oli té acidesa quan el percentatge d'àcids grassos és semblant al de l'àcid oleic que conté.
L'acidesa és un paràmetre que no té res a veure amb el sabor o aroma.
És una anomalia que té el seu origen en el mal estat de les olives, el mal tractament que reben o en la seva mala conservació.
Un oli d'oliva llampant és un oli defectuós perquè el color, el gust o l'olor no són agradables i no es apte per al consum.
Per a fer-lo comestible se'l passa per un procés de refinat; un tractament amb àcids per a fer-lo comestible. Això fa que tingui l'estructura de l'oli però sense el seu sabor, aroma ni color. Per a imitar-lo li han d'afegir una part d'oli bo i així el trobem embotellat als supermercats com a oli d'oliva a seques.
Hi ha aliments que ajuden a previndre malalties?
A la CCEE hi ha un reglament i s'ha de passar un informe positiu.
L'oli d'oliva verge extra, és dels pocs aliments que té dos al·legacions:
Prendre dues cullerades soperes d'oli al dia (23 grams) 
redueix el risc de malalties coronàries degut al contingut en àcid oleic, un greix insaturat que contribueix a mantenir a ratlla el colesterol dolent i a previndre les malalties del cor.
Sobre tot si és oli del que s'extreu al principi de la collita, ja que concentra més quantitat de polifenols.
Aprofiteu l'ocasió que demà Reus estarà ple de parades plenes d'oli verd extra verge d'oliva.
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada