dilluns, 26 de febrer del 2018

Partitures i una carta


Avui envio uns testimonis musicals del passat de la Bisbal. Són partitures que van pertànyer a la Banda de música de la Bisbal. Sense cap dubte són les melodies que ballaven els nostres besavis dels anys 20, una mostra de chotis, valsos, caprichos i fantasies italianes.



Me les va cedir el meu padrí Baltasar uns anys abans de morir per a que no se’n perdés el record.
El padrí  en va ser part vital d’aquella banda, ja que n’havia estat el director durant molts anys.
En la memòria històrica de la Bisbal hauria d’haver-hi unes pàgines, pot ser un capítol sencer, dedicat a la Banda de Música  i tot el que va significar en la història del primer terç de segle XX  al nostre poble. La Banda feia ballar per la Festa Major, sortia  en les processons de Divendres  Sant i per Corpus, tocava per Sant Jaume i a la missa del Gall, i molt més, fins i tot rèquiem de Verdi  als enterraments.
Sonada era la pujada a Sant Salvador després de la Festa Major, tantes  i tantes vegades que m’ho explicava el padrí quan era petit....... 
Sortien tocant ja des del poble acompanyant  als romeus, a Margalef ja els esperaven i els rebien  al pont, missa solemne a l’ermita, cant de goigs i festassa  recordada, segur,  pels més vells.
Des del meu més modest i humil parer, i sense que vulgui ficar-me  on no em demanen, crec que aquells músics es mereixerien  un petit homenatge, pot ser  una placa recordatòria , pot ser un testimoni escrit.  Ara, mort l’Hilari, queden vius els germans de ca la Paula, el Marcel i el Miquel. Eren de l’última fornada. 
Sense que això desmereixi, ans el contrari, van resistir fins que les gramoles i la música moderna es van obrir pas irremeiablement.
 Llàstima, però que no tingui cap partitura de la Jota Bisbalenca. Recordo el dia que el meu padrí amb un atac de melangia i impotència, va agafar totes les partitures, un armari gran ple, ho va posar en sacs, ho va carregar a la mula i s'ho va endur al tros d’on va tornar dient que ho havia cremat tot.
Va coincidir amb l'arribada a l'Ateneu d'un tocadiscos últim model  acompanyat dels primers discos dels Beatles.
Molts anys després,  ja molt vellet, reconeixia que aquells xolluts feien bona música.

N’hi hauria prou amb una petita placa recordatòria , en una festa major, ara que encara en queden de vius, i es clar el lloc més idoni seria la sala de ball de l'Ateneu.

Salutacions del Jordi Masip de cal Fossà
.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada