divendres, 25 de maig del 2018

Les capelletes

De tota la vida he vist que pel poble volten unes capelletes de fusta, que suposo que, fa moltíssims anys, devia fer a la seva fusteria del carrer de la Palma, el Ramon de cal Fossà i que fa vora trenta anys van restaurar el seu gendre, el Josep Sas, Fino, juntament amb la seva filla Montserrat.
Aquestes petites capelles portàtils porten a dins una imatge de guix de la Sagrada Família i no han parat mai de voltar per les cases del poble que les volen rebre.
Aquesta de sota és la que passa per les cases dels carrers Enric Ventosa i Metge Curcó-

A cada casa s'hi estan uns dies o setmanes i després es fan correr cap a la casa del veí que la vulgui tenir. Hi ha un llistat i tothom sap a qui l'ha de portar.
Per la Bisbal en volten tres i cadascuna no es mou de la part del poble que té assignada des de sempre.
Aquesta va a les cases del carrer la Costa, la Bassa i Damià.

Per últim la que passa passa per les cases del carrer Major, la Palma i les Eres.
Al peu porta una ranura per a tirar-hi alguna moneda que cau en un doble fons que fa de guardiola i que quan està plena deu obrir algú que en deu tenir la clau i que ho deu recollir i destinar el poc que hi troba al que creu convenient.
Com a anècdota personal jo recordo que quan el meu fill era petit i li feia gràcia tirar diners per la ranura li deiem que era per a comprar sabates al nen Jesus (que a la figura de la capella que rebiem nosaltres anava descalç). Quan al cap d'uns mesos la tornavem a rebre em deia que no les hi havien comprat perquè encara hi anava.  
Com podeu veure són totes diferents tot i que tinguin alguna semblança.
Una tradició que ve d'anys i que ja es veu una mica desfassada però que ens agrada conservar a uns quants.
No costa res.
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada