divendres, 26 d’abril del 2019

Varietats hortícoles tradicionals

Avui a la seu del PN del Montsant s'ha fet una jornada divulgativa al voltant de la conservació de les varietats hortícoles tradicionals dels pobles de l'entorn i promoure el cultiu i distribució dels productes autòctons.
Aquest projecte es va iniciar l'any 2017 des del Parc Natural del Montsant i amb la col·laboració de la Fundació Miquel Agustí amb seu a Viladecans.

El Ferran Mestres de Cabacés va buscar pels pobles de l'entorn gent que encara tingués l'hàbit de fer-se el planter amb llavors antigues.
En va recuperar 39 varietats, algunes gràcies al Bertomeu Masip de la Bisbal.
Totes aquestes varietats recuperades es van guardar en part al banc de llavors o Germoplasma, de la Fundació Miquel Agustí com a patrimoni genètic. Una altra part es va enviar al Banc de Llavors de Svalbard a Noruega que les conserva sota el gel i la resta es van fer germinar per a poder-les multiplicar.
De les trenta-nou varietats sols van tirar endavant trenta i les altres nou es van perdre definitivament ja que les llavors segons la varietat tenen una data de caducitat més o menys llarga.
La del tomàquet té una vida màxima de deu anys.
Després de dos anys aquestes varietats han tornat al Priorat on es distribuiran 2800 plantes per a que es pugin tornar a cultivar als horts del Priorat amb l'objectiu de fer difusió del nostre patrimoni genètic i promocionar les varietats tradicionals de la zona.
A últims de juliol o principis d'agost es farà un altra jornada de tast dels productes obtinguts i un taller pràctic de conservació de les llavors del planter repartit avui.
Entre els assistents hi havia grups de gent compromesa a plantar i multiplicar aquestes varietats tradicionals originàries del nostre entorn.
A la Bisbal hi haurà un dels horts demostratius on aniran els tècnics a fer el seguiment.

Els experts del banc de llavors ens han explicat que tenen 931 varietats d'hortalisses guardades, 20 són del Montsant, i de totes 298 són de tomàquets de penjar (patatera, de punxa i de Ginestar, entre altres).

Avui ens han donat planter d'enciam del Sucre i planter de tomàquet de Cor de Bou, anomenat així per la forma de cor que té i que està molt ple  i és molt gustos.També de Còrsega o de color de rosa, que es caracteritza per ser molt gran.
També han dit que al multiplicar una llavor el fruit resultant pot degenerar si una abella ens pol·linitza les flors amb el pol·len d'una altra planta. Pel fet de fer-nos nosaltres el planter cada any el fruit resultant no té perquè rebordonir.
Es poden treure les llavors del fruit que vulguem perquè genèticament, els d'una mateixa planta són tots igual.
En el cas dels tomàquets, els del pom de més avall tenen menys possibilitats de tenir virus.
Si cliqueu sobre l'enllaç trobareu, entre altres, les varietats aportades pel Bertomeu Masip.

VARIETATS DE LA BISBAL

Gràcies a tots els que han conservat aquest patrimoni.

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada