dimarts, 4 de febrer del 2014

Un any més hem tancat el molí

La setmana passada els moliners de la Cooperativa Agrícola de La Bisbal van acabar de treballar al molí en aquesta campanya 2013-14 de la recollida de les olives.
El Joan Masip de cal Marino ens ha fet el seu resum habitual:

"A últims de febrer de l'any passat es va presentar una nevada que va anar molt bé a les oliveres que van tenir aigua de sobres durant els primers mesos de l'any. Fins i tot sortien  els aiguamolls pel terme.
L'arbre va florir molt bé i amb això ja es tenia una part de la collita assegurada.
Però com sol passar les bromes a l'estiu  es van oblidar de les nostres terres.
Com cada any després de Tots Sants vam començar la recollida de les olives.
Es van collir primer les terres de secà. Allí les oliveres es fan un tip de patir durant els eixuts mesos d'estiu i el pagès ja sabia que quan plouria  caurien moltes olives, ja que el tronxo mig sec no aguanta el pes del fruit. Aquest any almenys va donar temps a arreplegar-les.
 Fins al quinze de novembre no van tornar les bromes. Aquells dies van caure vora els cent setanta litres entre pluja i neu. No cal dir el bé que va anar. Sort en tenim del reg de suport. Però com l'aigua caiguda del cel no hi ha res.
Com l'oliva era molt bona i les temperatures altes, vam tenir uns atacs de mosca de l'oliva,  el xixí, molt forts.
Per ensulfatar ja no hi érem a temps i val a dir que els productes bons els han anat retirant del mercat i amb les retallades de l'administració tampoc van ensulfatar amb l'avioneta com es venia fent en els últims anys. Amb tots aquests entrebancs no cal dir que es va perdre fruit.
Però la recollida va anar prou bé.
Algunes nits de fred van arrupir les olives i en va matar alguna, però es pot dir que vam tenir una campanya molt bona.
I ara al pagès de La Bisbal li vull donar una classificació. Si fos com al futbol diria que juga a Primera Divisió i que fins i tot arriba a la Champions. És bo de veritat.
Com que veu que totes les olives que ha de recollir,  no les pot arreplegar ell sol, la solució es llogar temporers. A l'hivern veus "mohamets" per tot arreu i als vespres a l'hora de pesar si vas per la vora del molí  et trobes uns remolcs molt carregats d'olives.
Per la poca gent que viu a La Bisbal déu ni do de les que s'han collit.
1.523.882 quilos d'olives.
La tercera collita més gran de la història de la Cooperativa. Superada per les de les campanyes dels anys 2008-09 i 2010-11.
Aquesta d'enguany també ha estat bona el quilos d'oli, 327.254 quilos. Amb un rendiment mitjà de 21,48 quilos d'oli per cent quilos d'olives.
Si parlem de cisternes que hem omplert amb el nostre or líquid, seran tretze s'hi incloem el que es ven envasat.
Ara ja mirant cap a la següent collita podem dir que l'any ha començat amb pluges. Anem bé.
I sempre esperem que la d'aquest any sigui la millor.
Bona sort pagesos bisbalencs que us la mereixeu.!! "
Joan Masip

A mi sols em queda dir que les fotos són fetes al terme de La Bisbal. Unes terres molt costerudes  que els pagesos no poden collir amb estenedors ni vibradors automàtics. Aquí ho fan tot manual i amb tècniques, com la de la canya, adaptades a les espones.
I el bo es que els pobles de l'entorn tenen les terres millors però no  superen als pagesos bisbalencs en quilos d'olives recollits.
I si en voleu saber més de l'emprenedors que són en posar el reg a les seves terres, aquí teniu aquesta notícia.
Cliqueu damunt de l'enllaç:  http://www.iagua.es/noticias/agricultura/14/02/03/cataluna-amplia-y-mejora-el-regadio-del-rio-monsant-44611
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada