diumenge, 20 de setembre del 2015

Entrevistes al Xavier Llopart

El diari de Tarragona entrevista a Xavier Llopart: 'L'autenticitat del Priorat m'ha enamorat'

Entrevista al periodista, autor de la novel·la 'L'oreneta de Mont-Sacer'


Silvia Fornós |

-Per què el seu debut literari és amb una novel·la juvenil?
- Mai havia tingut intenció d’escriure un llibre. Ho he fet perquè tinc dos fills i els volia transmetre les vivències, i deixar-los un testimoni, dels estius que actualment passen a la Bisbal de Falset. El resultat és una novel·la juvenil amb elements ficticis i reals.

-El Priorat esdevé el centre de la història. Per què va escollir aquesta comarca?
- Vaig conèixer la Bisbal de Falset fa vuit anys mentre realitzava la docusèrie Pagès per a TV3. Un dels capítols narrava la recollida de l’oliva.

-Què és el que més l’ha captivat d’aquest territori?
- Em vaig enamorar del poble i del Priorat, per la seva autenticitat i els pobles que conserven elements ‘verges’, com la pa- gesia.

-Què ha estat el més complicat de transmetre?
- El més difícil va ser agafar un poble com la Bisbal de Falset i posar-me a explicar la seva realitat d’una manera atractiva en una novel·la. Llavors vaig decidir que el poble i la comarca seria el lloc on passaria l’acció. Però vaig decidir utilitzar el nom antic de la Bisbal, que és Mont-Sacer. Això m’ha permès que alguns elements de l’obra, així com personatges, siguin reals i altres ficticis. Tot plegat m’ha permès enriquir el llibre.

-Què tenen els estius d’abans que no tenen els d’ara?
- El que busco és transmetre i explicar que al segle XXI a Catalunya encara hi ha molts pobles on es pot respirar l’essència dels estius que vivien els pares i avis. Una realitat que jo vaig viure quan era petit.

-La novel·la combina elements reals amb altres ficticis.
- Algunes de les coses que descobreixen els personatges són reals, com per exemple com funciona avui en dia la pagesia, com es va viure al Priorat la Guerra Civil, la importància dels Brigadistes Internacionals, etc. En canvi, un dels personatges del llibre, i que esdevé un dels fils argumentals de la novel·la, és fictici.

-Com ha aprofitat la seva experiència com a documentalista per escriure aquest primer llibre?
- Vaig conèixer la Guerra Civil amb la sèrie Sèniors, també sorgeixen elements com la bruixeria a través de la història de les Bruixes de Sant Feliu de Sasserra, també dono valor a la gent gran a través de les trementinaires, que eren dones del Pirineu que es van dedicar a viatjar per tot Catalunya per tal de vendre la trementina, herbes remeieres i altres productes de muntanya.

-Quines referències literàries també l’han inspirat per escriure la novel·la?
- He intentat no inspirar-me en ningú perquè sóc un nouvingut en el món de l’escriptura. Tot i així, hi ha persones que han comparat el llibre amb la novel·la de Los cinco de Enid Blyton, una gran escriptora
juvenil.

-En quin moment ha sentit més nostàlgia mentre escrivia aquesta primera novel·la juvenil?
- Penso que he escollit el moment actual per escriure la novel·la L’oreneta de Mont-Sacer perquè començo a tenir una certa edat i és un bon moment per pensar en el meu passat i els estius que passava a Ca- longe (Baix Empordà). Amb aquesta novel·la he recordat la infància i l’essència dels
pobles.

-D’una manera simbòlica ha passat d’estar en un segon pla, darrere de la càmera, a ser protagonista per haver escrit una novel·la.
- No m’agrada gens ser una persona pública, sempre m’ha agradat estar al darrere de la càmera. Sóc una persona introvertida i em costa molt aquesta faceta pública.

Perfil

El periodista Xavier Llopart reivindica l’essència dels pobles de la Catalunya interior i del món rural amb la que és la seva primera novel·la juvenil ‘L’oreneta de Mont-Sacer’. L’acció se centra a la comarca del Priorat, on des de fa vuit anys estiueja a la Bisbal de Falset. L’autor combina la ficció amb referències a l’actualitat.

En la foto de sota, el Xavier, en la presentació del seu llibre a Falset, el passat divendres dia setze d'octubre, a carrec de l'escriptor falsetà Toni Oresanz.

Debut literari amb una aventura juvenil d'un estiu com els d'abans

 El documentalista Xavier Llopart reivindica també l'essència dels pobles de la Catalunya interior en el seu primer llibre, ‘L'oreneta de Mont-Sacer'


Ja en la coberta, el documentalista Xavier Llopart descriu les intencions d'un debut literari sense pretensions –“no sóc escriptor”, s'afanya a recalcar més d'una vegada– i amb el qual pretén recuperar l'univers juvenil de la seva generació per explicar-la a la generació del seu fill. “Tenia ganes d'escriure per als adolescents a partir d'onze anys, basant-me en els meus records d'estiu però també en les meves experiències fent documentals.” Així, ha volgut recrear sense nostàlgia, però, aquells estius d'abans: “De jocs a l'aire lliure; els llibres de Mark Twain i Emilio Salgari; el cinema amb sessió doble, els berenars de pa amb xocolata i les sortides en bicicleta pels carrers de la Bisbal d'Empordà”, escriu a l'interior de la coberta.
El seu debut literari és L'oreneta de Mont-Sacer, una aventura juvenil il·lustrada per Francesc Masip, natural de la Bisbal de Falset i que ha treballat per a l'Editorial Bruguera i per a Norma Còmics. La Bisbal de Falset, amb menys de cent veïns, serveix a Xavier Llopart –és un estiuejant fidel al Priorat, des que va descobrir la comarca arran del rodatge de la docusèrie A pagès– per recrear-hi el poble fictici, Mont-Sacer, on transcorre la trama. Hi ha picades d'ullet a la realitat local, ja que Montsacer és el nom de l'oli de la Bisbal de Falset. No hi falta la història d'amistat de quatre nens que es coneixen passant l'estiu al poble, la descoberta del primer amor, un misteri amb una trama de bruixeria... Tot plegat fa que els protagonistes decideixen deixar constància del que hi passa editant un diari. L'autor combina la ficció amb referències a l'actualitat i també a la realitat dels pobles; des de la situació de la pagesia fins a qüestions històriques com ara la Guerra Civil.
En aquest debut literari, l'autor reconeix també la inspiració de les populars aventures d'Els Cinc de l'escriptora anglesa Enid Blyton, frontera emocional de molts pares.
En el llibre, editat per Tartaruga Edicions d'Alfarràs (Segrià), hi ha la voluntat de reivindicar l'esperit rural, l'essència de ser de poble. En la mateixa solapa, Llopart recorda com la seva “ànima rural“ es va acabar de formar “els estius a Calonge, a pagès, a casa l'àvia Maria i l'avi Anicet”.

Una trajectòria lligada al retrat de la pagesia


Xavier Llopart (Girona, 1968) és el responsable de la productora The End Produccions Audiovisuals, que ha treballat sobretot per a TV3. Algunes de les docusèries que ha realitzat per a la cadena catalana tenen molt a veure amb el món rural i humà:A pagès (2008) mostrava com són les dones que viuen i treballen al món rural català del segle XXI. Més tard va reprendre el fil amb Rurals (2012), un perfil dels professionals que viuen en pobles de menys de 500 habitants. També va realitzar la docusèrie Sèniors (2010) i els documentals per a Sense ficció: El bosc, el gran oblidat, L'edat daurada i Catalunya: terra pagesa


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada