dimecres, 23 de gener del 2019

Els altres bisbalencs

Avantpassats de molts de nosaltres.
Van passar per la Bisbal uns anys abans.
D'alguns no en sabem res i d'altres n'hem fet memòria.
Aquí en teniu un parell que l'Enric de cal Cafenou ha recordat.

DELFÍ MASIP  (La foto està feta a Buenos Aires a principis del segle IXX )
El Delfí havia emigrat de jove a l'Argentina on residí uns anys a Buenos Aires. 
En temps de la República espanyola (1931), va tornar cap a la Bisbal. 
Al juliol de 1936, a l'esclatar la guerra, ell era Jutge de Pau del poble. Gràcies a ell, que s'hi oposà amb fermesa i valentia, es va impedir qualssevol vessament de sang a la nostra vila.
Acabada la guerra s'exilià a Mèxic i al febrer de 1941, amb l'ajuda del govern mexicà i per mitjà del JARE (Junta de Ayuda a los Refugiados Españoles), a ell i a cinc refugiats més, se'ls va concedir un préstec reintegrable de 4.500 pesos a cadascun, amb els quals van posar en explotació la granja Josefina, situada a Tlaquepaque, avui àrea urbana de Guadalajara. 
Més endavant va aconseguir muntar dues importants botigues anomenades "la Jaliscense", al centre de la ciutat de Guadalajara.
Es va casar ja gran amb la M. Guadalupe Topete. 
Va morir a Mèxic i mai més va poder tornar a la Bisbal.

JOAN MASIP MASIP    "JOAN DEL SEC"

Joan Masip Masip (Joan del Sec) va néixer l'any 1884. De jove emigrà a l'Argentina on va muntar una botiga a Buenos Aires. Quan va morir la seva dona (crec que es va casar allà) va tornar. 
En temps de la República (1932) ja era a la Bisbal.
A l'esclatar la guerra civil (1936) l'alcalde era el Josep Masip Masip de cal Portal. Era d'Unió Democràtica. En aquells dies de revoltes, ell i tots els membre de l'ajuntament van abandonar els càrrecs i es formà un Comité provisional el cap del qual era Delfí Macip Macip, que també era jutge en aquells dies.
Per tal de posar ordre a aquella situació, la Generalitat convocà unes eleccions a Consells Locals que es van fer a tots els municipis al llarg del mes d'octubre de 1936. A la Bisbal es van fer el dia 29 i el Consell Municipal va quedar format per 3 membres d'Esquerra Republicana, 3 de la CNT i 2 de la UGT essent elegit alcalde Joan Masip Masip (Joan del Sec) de la UGT que ho va ser durant tota la guerra.
Acabada la Guerra, va ser detingut, i en Consell de Guerra a Tarragona, el 22-8-1939 se'l va condemnar a 30 anys de presó a la Model de Barcelona. En va sortit en presó atenuada el 6-10-1941. 
Després va viure amb la seva germana Teresa amb qui van regentar l'estanc del poble. 
Va morir al setembre de 1959 amb 75 anys (està al primer nínxol de la filera de baix del cementiri). 
Era una bellíssima persona i molt bon home.
 Quan les criatures anàvem a comprar tabac per a algun home gran que ens hi enviava, sempre tenia una actitud paternalista envers nosaltres.

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada