dimecres, 20 de juny del 2012

Introducció a l'escalada

D'aquí a un parell de setmanes a Margalef faran una festa d'escalada.
Aquest és el cartell que han penjat per a anunciar-ho.


Des de que la mestra en pràctiques de l'escola de La Bisbal, la Sol,  va iniciar als nens de l'escola amb unes   sortides a escalar un parell de parets de roca del Montsant, a alguns els ha sortit la afició.
I això ha fet que els germans grans hi paressin atenció i els pares ens acostuméssim a  termes que abans no havíem sentit mai.

Els experts ni ho llegiu perquè parla una persona que no en té ni idea.

Els altres pareu atenció:

 Anclatge de paret: És el que trobem en moltes roques del Montsant. Ho ha posat el primer que l'ha escalat i després ho utilitzen els que venen darrere. Serveix per si caus quedar penjat i no picar contra el terra.

Peus de gat: Son unes sabates que s'adapten molt als peus i van molt bé per arrapar-te a la roca.
Arnés de subjecció: Esposa com uns pantalons i com el seu nom indica et subjecta a la corda. També el porta la persona que des del terra t'assegura.


Grigri: El porta la persona que assegura al que s'enfila per la paret. Va lligat al arnès amb un mosquetó i serveix per a donar corda i recollir corda, depenent de si l'escalador vol pujar o baixar. Així si cau no ho fa mai des de molt desnivell.


Cintes amb mosquetons: Son unes cintes molt resistens amb un mosqueto a cada punta. Un cap és lliga a l'anclatge de la roca i per l'altre passa la corda per dins. Ho posa el primer que fa la paret i quan s'acaba d'escalar es treu.


Reunió: Quan l'escalador que puja primer arriba al final de la via, es troba dos anclatges en paral·lel. Ha de fer passar la corda pels dos i  baixar-la  per l'altre costat per iniciar els descens. Això és la reunió.
Aquest és el moment més complicat de tots perque s'ha de deslligar de la corda que el guarda de caure. Per evitar el perill i poder treballar amb les dos mans es subjecten amb una corda especial per assegurar en aquest punt.

Corda: Tots sabem que és una corda. La d'escalar és molt lleugera i elàstica. La de les fotos té setanta metres de llargada i aguanta infinitat de quilos. A la que has tingut diverses caigudes d'importància amb ella l'has de canviar per seguretat. Les cintes també s'han de canviar cada cinc o sis anys.


La corda serveix per a lligar al que escala amb el que l'assegura per evitar caigudes fatals. Es fa amb uns nusos especials en forma de número vuit.

Aquesta peça de roba on descansa la corda s'utilitza per a transportar-la i per a pretegir-la de la pols del terra.

Les noves generacions d'escaladors de la zona pugen amb força.


.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada