divendres, 2 de maig del 2014

Va de xiquetes i de noies

Avui adjuntaré una sèrie de fotos de diferents èpoques on les protagonistes són dones bisbalenques.

La primera enviada per la Maria Masip de cal Lluís del Farré, està feta durant els últims anys de la dècada dels cinquanta a la Foia. Un dia que hi van anar per a celebrar el final d'un curs de brodar que impartia la Sunta el Felix.
Hi surten d'esquerra a dreta, la Pilar Masip de cal Pep Salvador, la Remei Vidal de cal Bep, el Sisco Masip de cal Lluís del Farré, la Pilar Domingo de ca l'Adrià i la Rosita Masip de cal Ramonet. Assegudes la Mari Masip de cal Ragatxo i la Teresina Masip de cal Gori.

Les dues següents, deixades per la Margarita Claveria, deuen ser de l'any 1964, d'una excursió que van fer amb l'escola també a l'ermita de la Foia de Cabacés.
Hi veiem a baix de tot amb una flor a les mans a la Margarita, aguantant una coca a la Mª Dolors Gorgori de ca l'Agutzil, al seu costat a la Montserrat Ardévol de cal Basílio i a la Rosa Mari Claveria de ca l'Angel. De peus a l'Esther Pardell de ca l'Apolinar, a la Maria Masip de ca la Sunsion, una xiqueta neboda del mossèn que hi havia aleshores al poble, la Carme Masip de cal Mestre de Cases, a la Rosita Masip de cal Serena i a la Teresa Claveria. Darrere de tot un altra neboda del mossèn.
Devia ser el dia de Sant Marc. Ho creiem així perquè aquest dia els de Cabacés van a la Foia i per les ofrenes que porten a les mans. Una tradició del dia vint-i-cinc d'abril del poble de Cabacés.
 En aquesta altra veiem a la Maria de ca la Sunsion, a la Pilar Franquet de ca la Paula, la Delia, la Margarita, la Mª Pilar Sas de ca la Quimeta, la Maribel Masip de cal Pep Frare, la Sunta Masip de cal Pep Cinto, la Mª Dolors, .... I al seu darrere a la Carme, la Maria Masip de ca la Jaumeta, ....

La segona és de l'any 1972. Està feta davant de l'espona del carrer de La Costa, al costat de cal Gori. 
Les noies que hi surten són d'esquerra a dreta i començant per baix:
La Dèlia Maisp de cal Teio, la Montse Sas de ca la Quimeta, la Marta Masip de ca l'Eres, una noia de fora, la Carme Masip de cal Mestre de cases, la Sisca; una noia de La Palma, l'Esther Pardell de ca l'Apolinar. A la fila de dalt, la Maribel Masip de cal Pep Frare, la Margarita Claveria de ca l'Angel, l'Hortènsia Masip de cal Guerxo, la Teresa Claveria, la Sunta Masip de cal Pep Cinto, la Montserrat Ardévol de cal Basílio, la Rosa Mari Claveria i la Mª Pilar Sas de ca la Quimeta.
Al seu darrere la Ma Carme Aragonés de cal Portal.
Eren totes treballadores d'un taller de confecció que van muntar al poble per aquella època.
El taller el van obrir en un pati del carrer de L
la Bassa que amb els anys seria la vivenda del Lluis i la Mª Pilar de ca la Sunsion.
Aquí les veiem davant de les seves màquines de confecció.
A la següent foto i surten pràcticament les mateixes noies però uns anys més tard. La imatge és de l'any 1976 i es de quan van fer la festa de comiat de la Secció Femenina de la Falange que va estar uns mesos al poble durant aquell hivern.
D'esquerra a dreta hi tenim a la Marta Masip de ca l'Eres, la Mª Pilar Sas de ca la Quimeta, la Rosa Mª Roca de cal Modesto, la Montserrat Ardévol de cal Macià, l'Hortènsia Masip de cal Guerxo, una monitora, la Montserrat Sas de ca la Quimeta, la Sunta de cal Pep Cinto, la Maribel Masip de cal Pep Frare, la Teresa Claveria de ca l'Angel, el Pascual de cal Rebull, l'Esther Pardell de ca l'Apolinar i la Pepita Masip de cal Boberol.
A sota un altra foto amb les mateixes noies i la Carme Masip de cal Mestre de cases, situada en segon lloc començant per l'esquerra de la imatge.
Totes aquestes fotos son de l'Esther Pardell, ara de cal Catarino.

Des d'aquí voldria tenir un moment de record per un altra dona, la Maria Masip de cal Cèlio que ahir ens va deixar i que sempre que va poder em va passar fotos per a il·lustrar aquest blog.

.

3 comentaris: