dilluns, 2 de novembre del 2015

Tots Sants

Al cementiri de la Bisbal hi ha enterrats molt bisbalencs des l'any en el que el van obrir, el 1936.
La porta del cementiri la van treure de la capella del Sagrari de l'església, una porta que van fer els  avantpassats de cal Farré a la segona meitat del s.XIX a l'igual que la del baptisteri de l'entrada. 
Els primers que hi van ser enterrats estan en el nínxols de la part de dalt al fons. Més tard, a l'any 1938 a la part de baix, en el terra i vora la tàpia, s'hi va obrir una fossa comuna amb més de setanta persones. Eren els soldats que van morir a l'hospital militar de la Cova de Santa Llúcia durant la Batalla de l'Ebre. 
Hi afegeix el Josep Masip de cal Farré:
Segurament a la Cova hi va morir més gent que no es va enterrar al cementiri del poble, ja que a partir del 4 d'agost 1938, l'agutzil ja no trobava gent per fer el clot, donat que tothom havia fugit del poble cap a les coves. Llavors sembla que se'ls emportaven cap a d'altres cementiris.
També és possible que hi hagi al cementiri altres soldats enterrats que no es van registrar. Imagineu com van les coses en plena guerra; soldats que ja devien arribar morts i sense documentació.... Es van donar tots els noms a l'ajuntament?...etc. 
Són coses difícils de provar però que poden ser molt probables en un entorn de perill, violència i desgavell.

A l'ajuntament del nostre poble hi consten el nom de molts i des de que funciona internet se n'ha pogut fer difusió i ja en són uns quants els familiars que hi han trobat el nom del seu pare, avi, oncle o amic.
Aquestes són les làpides que hi han penjat els seus al llarg d'aquests últims anys.

L'última ha estat aquesta.
Van venir els seus familiars la setmana passada.

Ramon Viñeta Solé ferit a la Batalla de l'Ebre, mort a la cova hospital de Santa Llúcia de la Bisbal de Falset i enterrat a la fossa comuna del cementiri municipal.
  Desprès de retrobar-lo, la seva família l'homenatja i col·loca una làpida que el recorda.  

Nascut a Ripoll (Ripollès / Girona) el 9 de desembre de 1919 s'incorporà a les files de l'Exèrcit República com a voluntari el 12 de març de 1938 quan residia a Borgonyà (Osona / Barcelona). Al començar la Batalla de l'Ebre pertanyia a la 60 Brigada del XV Cos d'Exèrcit en qualitat de Sergent on va ser ferit i morí el 31 de juliol de 1938 a la cova hospital de Santa Llúcia de la Bisbal de Falset.
Com tots els que morien allí, va ser enterrat a la fossa comuna del cementiri municipal, contribuint així, a incrementar les llistes dels que al llarg de tants anys han constat com a desapareguts. Localitzat pels seus familiars, el passat cap de setmana l'homenatjaren i dipositaren un ram de flors sota la l'àpida que el recorda. que prèviament havien col·locat.

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada